ßßß Cookit - przepis na Świderki drożdżowe z szynką i serem

Świderki drożdżowe z szynką i serem

nazwa

Składniki

Wykonanie

Zasta­na­wia­łem się, czy tego spe­cjału nie wrzu­cić do kate­go­rii pizza, gdyż robi się go dość podob­nie. Mimo wszystko świ­derki droż­dżowe je się od pizzy wygod­niej, ponie­waż jest to rodzaj droż­dżó­wek.
Żeby się nie roz­pi­sy­wać, ponie­waż więk­szość wska­zó­wek Znaj­dzie­cie już na blogu:
Zagnia­tamy cia­sto droż­dżowe według tego prze­pisu. Pro­po­nuję dodać 7 łyżek oliwy, zamiast 3 — cia­sto będzie bar­dziej sprę­ży­ste.
Przy­go­to­wu­jemy sos czosn­kowy, taki jak w tym prze­pi­sie.
Oprócz powyż­szych potrzebne będą:
100 g chu­dej, dość suchej szynki,
100 g sera żół­tego,
1 jajko (wystar­czy nawet pół ;),
odro­bina kminku do przy­ozdo­bie­nia.
Pole­cam zacząć od sosu. Jak sobie postoi w chło­dzie przez godzinkę, to aro­mat i smak ma nie­ziem­sko czosn­kowy. W dal­szej kolej­no­ści, wyro­śnięte cia­sto na pizzę dzie­limy na 4 czę­ści. Z każ­dej tur­lamy wałe­czek, po czym roz­płasz­czamy go za pomocą wałka do cia­sta. Na połowę paska cia­sta nakła­damy równo szynkę i ser, tak jak na obrazku poni­żej.
Następ­nie cia­sto z far­szem skła­damy na pół, przy­kle­pu­jemy i chwy­ta­jąc za końce skrę­camy wokół osi wzdłuż­nej, naj­bar­dziej jak się da (tak aby nie prze­rwać cia­sta). Tak skrę­cone świ­derki droż­dżowe ukła­damy na macie sili­ko­no­wej lub papie­rze do pie­cze­nia, sma­ru­jemy roz­trze­pa­nym jaj­kiem i posy­pu­jemy kmin­kiem. Efekt widać na zdję­ciu poni­żej.
Zapie­kamy w pie­kar­niku nagrza­nym do ok. 200ºC przez 20 min. Sos czosn­kowy prze­le­wamy do koki­lek, w któ­rych maczamy świ­derki droż­dżowe i się zaja­damy 🙂
Smacz­nego!
Źródło:http://bombakaloryczna.pl/swiderki-drozdzowe-szynka-serem