Wykonanie
Zastanawiałem się, czy tego specjału nie wrzucić do kategorii pizza, gdyż robi się go dość podobnie. Mimo wszystko świderki drożdżowe je się od pizzy wygodniej, ponieważ jest to rodzaj drożdżówek.Żeby się nie rozpisywać, ponieważ większość wskazówek Znajdziecie już na blogu:Zagniatamy ciasto drożdżowe według tego przepisu. Proponuję dodać 7 łyżek
oliwy, zamiast 3 — ciasto będzie bardziej sprężyste.Przygotowujemy sos czosnkowy, taki jak w tym przepisie.Oprócz powyższych potrzebne będą:100 g chudej, dość suchej
szynki,100 g
sera żółtego,1
jajko (wystarczy nawet pół ;),odrobina
kminku do przyozdobienia.Polecam zacząć od sosu. Jak sobie postoi w chłodzie przez godzinkę, to aromat i smak ma nieziemsko czosnkowy. W dalszej kolejności, wyrośnięte ciasto na pizzę dzielimy na 4 części. Z każdej turlamy wałeczek, po czym rozpłaszczamy go za pomocą wałka do ciasta. Na połowę paska ciasta nakładamy równo
szynkę i
ser, tak jak na obrazku poniżej.
Następnie ciasto z farszem składamy na pół, przyklepujemy i chwytając za końce skręcamy wokół osi wzdłużnej, najbardziej jak się da (tak aby nie przerwać ciasta). Tak skręcone świderki drożdżowe układamy na macie silikonowej lub papierze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kminkiem. Efekt widać na zdjęciu poniżej.
Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do ok. 200ºC przez 20 min. Sos czosnkowy przelewamy do kokilek, w których maczamy świderki drożdżowe i się zajadamy 🙂
Smacznego!